понеделник, 19 май 2014 г.

07 Botanical Garden_Rio de Janeiro_Brazil

https://www.youtube.com/watch?v=MUuw3DyFVYA&list=PLfnLhn7MY3pVlQpAHGTagprHPmB3KxJEM&index=8

Когато приключихме със снимките, се чудехме къде да отидем и какво още да видим, когато Златомира забеляза автобус с надпис Jardin Botânico. Втурнахме се към спирката и успяхме да се качим на автобуса. Как да е успяхме да обясним, че искаме да стигнем до Ботаническата градина и ако могат да ни напомнят къде да слезем. Да, ама -- не -- забравили. Стовариха ни на повече от километър и половина от входа на градината. Спряха чак в края на ботаническата градина. Трябваше да извървим обратно това разстояние отвън на градината докато стигнем до един страничен вход. Имахме само два часа да разгледаме този огромен парк, който ни изглеждаше безкраен.

Вътре ни посрещна тишина, спокойствие, зеленина и свежест. Паркът е разположен на площ от 1 350 000 кв. м. и има над 8000 различни вида растения. Той се обитава  от различни видове животни и птици. Могат да се забележат катерици, маймуни, порове,чапли, дропли и др.

По-голямата част от растителността е субтропическа, но има растителност и от други части на планетата. Началото на оформянето на района като парк датира още от 1800 година. Градината прави впечатление с много редки дървета и растителност. На няколко места са оформени езера с плуващи в тях риби, спускащи се водопадчета, статуи, шадравани. Красотата и спокойствието те грабват още с влизането в градината.

В градината се срещат много редки и невиждани растения като орхидеи, билки, кактуси. Близо до централния на градината се намират Японската градина и Градината на кактусите. Цялата градина е опасана с множество алеи. По тях може да се придвижиш освен пеш и с електромобил, който превозва около десетина пътници.

Красиво, приятно и отпускащо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар