понеделник, 19 май 2014 г.

14 Iguasu_ Garganta del Diablo_Brazil

https://www.youtube.com/watch?v=f1_oNQgo32o&list=PLfnLhn7MY3pVlQpAHGTagprHPmB3KxJEM&index=15

Прочутите водопади Игуасу са смятани за едно от най-големите чудеса в света. Образувани приди 120 млн. години, днес те разделят Аржинтина от съседните й страни Бразилия и Парагвай. Те са сред най-посещаванити туристически обекти в цяла Южна Америка. Думата Игуасу има индиански прозход и означава „голяма вода". Водопадите са част от бразилския Национален парк Игуасу, който се простира на площ от 55 хиляди хектара и е най-големият субтропически резерват в света. Той е богат на тропическа растителност и хиляди видове животни, екзотични птици и пеперуди.

Великолепната умопомрачителна каскада от 275 водопада, образувала се по течението на реките Игуасу и Парана, непосредствено до нейното устие, е с обща дължина от 2700 метра. Височината на водопадите е между 40 и 82 м, а средното количество вода, което пада е около 1500 м3 в секунда. През различните годишни сезони дебитът на водата варира между 500 и 6000 м3 в секунда -- едно забележително природно творение.

Най-голяма и впечатляваща е невероятната каскада от 14 водопада - Гарганте дел Диабло („Гърлото на дявола"), по която минава границата между Бразилия и Аржентина. Игуасу има формата на подкова, което позволява на туристите да се наслядят на по-хубави и по-пълни гледки към водопадите. На едно от местата за наблюдение човек е обграден от уникална 260 градусова панорама към величествени падащи води.

Всъщност, по-голямата част от водопадите се намират на територията на Аржентина, но от бразилската страна се разкрива още по-прелестна и затаяваща дъха гледка към „Гърлото на дявола". Над реката е изграден специален мост, намиращ се буквално на метри от това великолепно чудо на природата, а усещането на панорамната площадка е наистина разтърсващо и незабравимо. Най-големите авантюристи могат да си подарят голяма доза адреналин чрез т.нар. макуку тур -- вълнуващ рафтинг с моторна лодка по реката, минаващ под част от водопадите -- едно наистина невероятно преживяване, което оставя спомен у вас завинаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар