понеделник, 19 май 2014 г.

20 Praia do Mozambique_ Florianopolis_ Brazil

https://www.youtube.com/watch?v=jZ9eGkQFyKY&list=PLfnLhn7MY3pVlQpAHGTagprHPmB3KxJEM&index=22

Последен ден във Флорианополис, Бразилия. Прекрасно прекаран ден на брега на Атлантическия океан, в Бара до Лагуа. Кайтсърфисти и сърфисти се опитваха да се борят с вълните. Беше красиво и интересно. За  първи път наблюдавах кайтсърфиране. Първите сведения за използване на хвърчило с цел придвижване датират още от 13 век. Това са направили китайците. По-късно (1800 г.) Джордж Покок започва да използва хвърчила, прикрепени към каруци и лодки и така ги придвижва с помощта на вятъра. Като създатели на познатото ни хвърчило за кайтсърфинг остават двамата братя французи Доминик и Бруно Легано. Първото състезание се провежда през септември 1998 г. на остров Мауи и е спечелено от Флаш Остин. Веднага след това започват да се организират и много други състезания по целия свят. Днес кайтсърфингът става все по-популярен спорт.

Кайтсърфинг или кайтбординг е екстремен воден спорт, който се практикува с кайт сърф или кайт борд. Използва дъска с или без автомати, комбинирана със силата на голямо управляемо хвърчило (крило), което се тегли през водата.

Кайтсърфингът се превърна в лятна мания и по нашето Черноморие. Какво представлява този вълнуващ екстремен спорт?

Кайтсърфинг или кайтбординг е един вид хибриден, екстремен спорт, съчетаващ в себе си елементи на парапланеризъм, сърфинг и акробатика. Кайтсърфистите използват силата на вятъра със специално хвърчило и се плъзгат по водата с помощта на малък сърф. През 2012 година, броят на кайтсърфистите е бил приблизително 1,5 милиона души по цял свят.

Съществуват различни стилове при кайтсърфинга, включително свободен стил, фрийрайд, скоростен, скокове, яздене на вълна и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар